Receptief Nederlands 1 voor de medezeggenschap

   RUG-medezeggenschappers         Minimaal halfgevorderd
 
 

Receptief Nederlands 1 voor de medezeggenschap

   RUG-medezeggenschappers

   Minimaal halfgevorderd
 

 

 

 

 

 

Speciaal voor internationale medezeggenschappers aan de Rijksuniversiteit Groningen bieden we cursussen Receptief Nederlands aan. In deze cursussen ontwikkel je je lees- en luistervaardigheid Nederlands tot een vergevorderd niveau en leer je meer over de Nederlandse vergadercultuur. Zo helpen we je om succesvoller deel te nemen aan vergaderingen in het Nederlands!

De cursus is onderdeel van het CoRe project, een onderzoeksproject van de Universiteit Utrecht waarin twee promovendi en een postdoc onderzoek doen naar meertalige ontmoetingen en receptief leren van het Nederlands. Dit betekent dat als je deelneemt aan de cursus, je toestemming geeft voor deelname aan het onderzoek. Dit houdt onder andere in dat de lessen worden opgenomen voor onderzoeksdoeleinden.

Voor wie is de cursus bedoeld?

Deze cursus is bedoeld voor internationale RUG-studenten en RUG-medewerkers die in de medezeggenschap zitten, zoals de universiteitsraad, faculteitsraad of opleidingscommissie. Je hebt minimaal een halfgevorderd niveau van het Nederlands op CEFR-niveau B1. In de cursus focussen we volledig op de receptieve vaardigheden lezen en luisteren, waarbij  je je lees- en luistervaardigheid ontwikkelt richting niveau C1. Om de cursus te kunnen volgen is een goede beheersing van het Engels op niveau C1 ook een vereiste.

Kom op adviesgesprek
Voor deze cursus is een adviesgesprek verplicht. Tijdens het gesprek bepalen we of je huidige niveau van het Nederlands en je verwachtingen aansluiten bij de cursus. Neem contact op met Jeroen van Engen om je adviesgesprek in te plannen.

Wat leer je tijdens de cursus?

De cursus bestaat uit 16 lessen van twee lesuren. Tijdens de cursus leer je meer over de Nederlandse vergadercultuur, administratieve taal en ontwikkel je je lees- en luistervaardigheid voor meertalige vergaderingen. In dit eerste deel van Receptief Nederlands behandelen we de volgende thema’s:

  • Medezeggenschap
  • Het onderwijs- en examenreglement
  • Diversiteit en inclusie

Het is belangrijk om te weten dat je in deze cursus niet je Nederlandse spreekvaardigheid oefent. In de cursus maken we gebruik van Lingua Receptiva; het communiceren in twee verschillende talen waarbij je elkaar toch begrijpt. In deze cursus betekent dit dat de docent Nederlands spreekt en de deelnemers Engels, net zoals het er tijdens vergaderingen aan toe kan gaan. Er is speciale aandacht voor de ontwikkeling van je lees- en luistervaardigheid en je leert hoe je efficiënt schakelt tussen het Nederlands en het Engels.

Wat kun je aan zelfstudie verwachten?

Om goed op schema te blijven met de cursus moet je rekenen op twee à drie uur zelfstudie per les. Zelfstudie bestaat bijvoorbeeld uit het voorbereiden van teksten, en leren en herhalen van het vocabulaire.

Wat kun je na de cursus?
  • Je begrijpt de Nederlandse vergadercultuur beter
  • Je neemt succesvol(ler) deel aan vergaderingen in het hoger onderwijs
  • Je past communicatieve taalstrategieën beter toe in meertalige vergaderingen
  • Je neemt met meer zelfvertrouwen deel aan de medezeggenschap

Na het succesvol afronden van deze cursus kun je verder met de cursus Receptief Nederlands 2, waarin we de thema’s taalbeleid, werken bij de universiteit en financiën behandelen.

Lesmateriaal

Tijdens deze cursus gebruiken we materiaal dat we via Brightspace beschikbaar stellen.

Praktische informatie

Bekijk alle cursussen Nederlands voor anderstaligen.

Receptief Nederlands

  • Speciaal voor internationale medezeggenschappers
  • Leer meer over de Nederlandse vergadercultuur
  • Ontwikkel je lees- en luistervaardigheid Nederlands richting niveau C1
  • Neem succesvoller deel aan vergaderingen

Beschikbare data


 

Cursist aan het woord

 
De sfeer tijdens de lessen was erg leuk en prettig, het maken van fouten voelde totaal niet ongemakkelijk. Ook maakte de docent de onderwerpen die we behandelden erg interessant!
 

Cursist


 

 

 

 

 

 

 

 

Cursist aan het woord

De sfeer tijdens de lessen was erg leuk en prettig, het maken van fouten voelde totaal niet ongemakkelijk. Ook maakte de docent de onderwerpen die we behandelden erg interessant!
Cursist